Ευρήματα
Ευρήματα
Τα ευρήματα από την χερσόνησο του κάστρου συμπεριλαμβάνουν θραύσματα κοσμημάτων και μεταλλικών αντικειμένων, τμήματα μεταλλικών και πήλινων λυχναριών, θραύσματα ειδωλίων γυναικείων και ανδρικών θεοτήτων, υφαντικά βάρη, όστρακα κεραμικών αγγείων, μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού και χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του 8ου π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ. Σε όλη την έκταση του κάστρου εντοπίζονται διάσπαρτα στο έδαφος θραύσματα κεραμικής όλων των εποχών, όπως αρχαϊκά, κλασικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά, υπολείμματα και μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας του χώρου.
Σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ένα κεραμικό όστρακο αρχαϊκής εποχής με γραφή (Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, αρ. 2033) και τα βλήματα σφενδόνης (από την πολιορκία Μύρινας από τον Κάσσανδρο 314/313 π.Χ.) που φέρουν εγχάρακτο το όνομα ΔΙΟΝΥ (τα αναφέρει η Laura Ficuciello «Lemnos cultura, storia, archeologia, topografia di un’isola del di Nord-Egeo», Monografie della Scuola Archeologica di Atene e delle mission Italiane in Oriente, XX, 1/1, Atene 2013, 249)
Μαρμάρινα
Στο κάστρο εντοπίζονται επίσης πλάκες ενσωματωμένες στη δόμηση που φέρουν επιγραφές (δεν έχουν χρονολογηθεί – κάποιες είναι νεότερες), καθώς και βραχογραφίες και μια εγχάρακτη πλάκα στις επάλξεις του βόρειου εσωτερικού τείχους. Επίσης, στην ΝΔ γωνία του κάστρου ενσωματωμένη στις επάλξεις υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα με βενετικούς θυρεούς του 15ου αι.
Αναφορές - μαρτυρίες για μαρμάρινα
Ο Άγγλος ιστορικός Σίλι (Sealy), όταν επισκέφτηκε το κάστρο το 1918, είδε κοντά στην κορυφή του κάστρου πολλά μαρμάρινα κομμάτια μεταξύ των οποίων 2 μαρμάρινους κίονες με διάμετρο 0,30μ. και μήκος 3μ. έκαστος, βάσεις κιόνων και μαρμάρινες πλάκες ενσωματωμένες τόσο στο δάπεδο όσο και στους τοίχους. Κομμάτια από κίονες αναφέρει ότι είχε δει και ο Άγγλος περιηγητής Τόζερ (Tozer), ο οποίος είχε περάσει από το κάστρο το 1889, τονίζοντας ότι αυτά μαζί με μια απλή μαρμάρινη σαρκοφάγο ήταν τα μόνα ενδιαφέροντα αντικείμενα που είχε δει στο κάστρο.
Μικρή μαρμάρινη πλάκα κάποτε ενσωματωμένη ως επισκευαστικό υλικό στο τείχος της εισόδου του κάστρου (χάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα), με ανάγλυφη παράσταση δυο μορφών μιας καθιστής και μιας όρθιας, που προσδιορίζονται ως ο Άδης και Κόρη.
Ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιηγητή Κόντσε (Alexander Conze), είχε βρεθεί στο κάστρο και έφερε παράσταση ενός έφιππου, ενός βωμού με φλόγα, ενός φιδιού και ενός χοίρου (τότε βρισκόταν στην κατοχή του Άγγλου πρόξενου στα Δαρδανέλια).